Näsbypark Centrum och Täby Naturskyddsförening anordnar en Miljödag under Miljövänliga Veckan

I samband med Miljövänliga veckan ordnar Täby Naturskyddsförening och Täby kommun en miljödag i samarbete med Näsbypark Centrum. Tanken är att skapa en mötesplats för att inspirera till ett utökat miljöarbete både lokalt och hos centrumets verksamheter.


Miljövänliga veckan anordnas av Svenska Naturskyddsföreningen och organiserades för första gången 1990. Kampanjen ”handla miljövänligt” drivs över hela landet vecka 40. Tillsammans med Täby Kommun och Näsbypark Centrum anordnar Täby Naturskyddsförening för första gången en Miljödag där man inspirerar till en hållbar konsumtion och livsstil.

Inspirera till ett utökat miljöarbete

– Tillsammans med Naturskyddsföreningen vill vi uppmuntra våra kunder att göra miljöschyssta val och inspirera till ett mer konstruktivt miljöarbete lokalt samtidigt som vi lyfter de verksamheter som finns i centrum och deras miljöarbete, säger Malin Sterner marknadsansvarig hos centrumledningen,  Näsbypark Centrum.

Förhoppningen är att miljödagen blir ett återkommande evenemang, men också att det skapar en plattform för fortsatt inspiration, kunskap och fler miljösmarta val.

Dagen kommer fokusera på att göra folk medvetna om sina val och vad de innebär men också att informera om centrumets verksamheter och deras miljöarbete. Som att de skorpor Park Kafé bjuder på är bakverk från dagen innan som då istället för att kastas användas i ett nytt, gott format. Att centrumets fina klädbutiker fokuserar på slow fashion där kvalité och hållbart mode står i fokus. Eller att man alltid har möjligheten att laga sina grejer hos DataOne, Skomakaren eller Skräddaren istället för att köpa nytt.

Täby kommuns miljöpris

Under miljödagen delar Annica Nordgren (C) ut Täby kommuns Miljöpris i biblioteket. Ett pris som delas ut för att uppmärksamma personer, föreningar eller företag som gjort en värdefull insats för miljön i Täby. Täby Naturskyddsförening vann priset förra året för sitt långvariga och ihärdiga arbete för en bättre miljö, lokalt och globalt.

Mobil återvinning

Kommunen kommer ställa ut en mobil återvinningscentral på Näsbyparksskolans parkering där man under Miljödagen kan lämna avfall till återvinning och återanvändning. Här kan man som privatperson lämna i stort sett det du kan lämna på Hagby som farligt avfall, kosmetiskt avfall, textil och grovavfall, men med vissa undantag.

Vad händer mer under Miljödagen den 5 oktober?

Små uppoffringar kan göra stor skillnad för miljön och klimatet. Ingrid Rogblad föreläser och ger tips på hållbar omställning i vardagen. I biblioteket blir det ytterligare en föreläsning med författaren och biodlaren Lotte Möller, vad händer egentligen när vår relation med bina skadas och hur påverkar det människan?

Utanför biblioteket fortsätter samtalen med centrumets verksamheter och andra utställare. Näsbyparkskolans elever har under hösten gjort en del grupparbeten om ämnet och kommer bland annat ställa ut re-make produkter och presentationer av sina arbeten.

Naturskyddsföreningen kommer även att arrangera ett leksaksbyte i samarbete med NäsbyPark Centrum. Låt barnen ta med leksaker som de inte längre leker med och byt till roligare. Kul för både barn, miljö och det är dessutom gratis!

För mer frågor kontakta: kontakt@nasbyparkcentrum.se


Program 5 oktober

Kl. 11.30 Lotte Möller föreläsning ”Bin och människor” i Näsbyparks bibliotek* inställd
Kl. 13 delar Annica Nordgren (C) ut Täby kommuns Miljöpris i Näsbyparks bibliotek
ca 13.15 – 14.00 Föreläsning ” Tips på hållbar omställning i vardagen” med Ingrid Rogblad i Näsbyparks bibliotek

*Anmälan till Lotte Möller görs hos Näsbyparks bibliotek.


Löpande aktiviteter under dagen
kl.11-15

Leksaksbyte för barn**
Bokbyte i Näsby Parks Bokhandel
Utställningar av Näsbyparksskolans elever
Energi- och Klimatrådgivning – boka kostnadsfritt hembesök av Täby kommun
Smakfest och Ekologiskt med Hemköp
Remake- och hantverksprodukter från Re-Unik
Lotteri med fina vinster med Världens Barn, Radiohjälpen
Second hand på Kupan Röda Korset
Mobil återvinningscentral på Näsbyparksskolans parkering

På plats kommer det även finnas en rad utställare, bland annat Näsby Parks Bokhandel, Designers, Näsbypark Kem & Skrädderi, Hemköp, Data One, Näsbyparks Bibliotek, Näsbyparks Sko- & Nyckelservice, Näsbyparksskolan, Världens Barn Radiohjälpen, Täby Naturskyddsförening, Re-Unik, Hygglo, Cykelfrämjandet, Karma, Energi- och Klimatrådgivning


**Information om leksaksbyte

Lämna in dina gamla leksaker mellan kl. 9.00-10.30 den 5 oktober i Näsbypark Centrum. Då får du ett kvitto som du sedan kan byta till andra leksaker kl 11 – 15. Leksakerna ska vara hela, rena och fungera (även batteridrivna). Vi tar inte emot leksaker från hamburgerkedjor eller liknande. Överblivna leksaker skänkes till Röda Korset. Vi tillhandahåller inga påsar så ta med en egen!